~semua cerita disini adalah cerita aku , alya dan aqil~

siapa aku ?
NUR SALIHAH BINTI NORDIN
ibu tunggal
bekerja di goverment sector bagi membesarkan 2 org cahaya mata

siapa alya ?
NUR ALYA SYAIRAH
anak perempuan aku yang kini berumur 7 tahun

siapa aqil
MUHAMMAD AQIL ANAQI
anak lelaki aku yang kini berumur 4 tahun

kebahagian aku kini hanya kami bertiga

KATA HATI


"aku tak nak jadi manusia yang pentingkan diri sendiri .. aku pun tak nak jadi manusia yang dibenci .. aku lebih rela dilukai dari melukai .. andainya satu hari nanti, aku menutup mata ..biarlah tiada hati yang terluka disebabkan aku .. "

Percutian ke iCity Shah Alam

Bismillah ..

dah lame x bercerita di dalam blog ni, maklum lah skrg ni facebook dah ade, wechat, twitter, instagram dn byk lagi media sosial yang ade...

Sejak dah berstatus 'ibu tunggal' byk habis kan masa bersama dengan ank2 dan kerja seharian. Baru2 ni cuti sekolah bulan 3 ari tu, x bawak jauh pon, maklumlah kami bertiga jerk .. saya decide pergi ke iCity Shah Alam. Lagipon Chinese New Year aritu tu, kami dah pergi ke Bukit Merah Lake Town Resort. (yang ni saya try cari bajet dalam berape)

Bawah ni adalah bajet percutian kami 2h1mlm di iCity Shah Alam

Bermalam di Best Western iCity Shah Alam : RM135.00
(beli di groupon)

Mandi di WaterPark iCity :
Dewasa : RM25.00
Kanak-kanak : RM20.00 (ank aku 2 orang)
Kad iCity : RM10.00

Total Kos : RM75.00

Malam jenjalan kat sekitar iCity.
Dewasa : RM50.00 , Kad : RM10.00
Kanak-kanak : RM40.00, Kad : RM10.00

Harga diatas adalah harga pakej termasuk WaterPark iCity, boleh main semua mainan yang ade di iCity. Kalau dulu kita boleh masuk single entry .. skrg ni dah kene beli pakej .. aku mmg dah terkene sgt2 ... ye lah ptg dah byr untuk masuk WaterPark, x kn mlm nk bayar lagi sbb nye aku rase lebih byk fun utk ank2 kat ctu, jadinye aku hanya ambik utk Alya dan Aqil shj .. (dah check kat laman web iCity, tapi x update, mmg ramai pengunjung yg terkena, sbb x de notice di mana2, mase pergi tu, staff sana ckp baru sgt implement start cuti sekolah pada 12 Mac 2016)

Kanak-Kanak RM40 x 2 = RM80
Kad RM10.00 (setiap sorang mesti ada kad, ptg tadi kat water park dah beli satu, jd mlm hanya tambah 1)
Tambah Junior Extreme RM10.00

Total untuk malam : RM100.00

Total Kos untuk mkn mlm RM50.00 (ada bawah bekal dari rumah, dan tgh ari ahad ade jemputan perkahwinan di subang, sarapan pagi mmg dah siap pakej dgn hotel)

Minyak dan tol : RM50.00 (saya guna MYVi lagi best)

Percutian kali ini, saya berhabis lebih kurang dalam RM410.00 (jika saya ambik pakej dari ptg saya dapat berjimat lebih kurang RM15.00 tapi saya boleh masuk semua yang ade di iCity sbb niat asal nak tgk City of Digital Light, tapi kali ni mmg x dpt tgk sbb kene bayar RM60.00 sedangkan ptg dah pon bayar ke masuk ke WaterPark **nanges!!!!)

Jika ada yang bercadang nak pergi bercuti di iCity boleh lah buat kira budget sebelum pergi ..

petang di WaterPark iCity

FunDrive, nasib kakak pandai drive, adek takut .. hehehe

Next trip Bukit Gambang, insya allah ...

Percutian ke Sabah - Part 1

alhamdullilah setelah 3 tahun dapat lagi saya menjejak kn kaki ke Negeri Sabah
kali ni pergi best sikit sebab nya x terkejar dengan ape2 program ... kikikiki

Harge tiket yang aku dapat RM200.00 pergi n balik - termasuk luggange, seat aku ambik yg RM10.60 tu, dan makan .. (kire dah murah dah bagi aku nie)
* boleh claim sbb pergi atas dasar kerja . untunglah !!! hahaha

2 Oct 2015
Flight saya jam 12.50pm, jadi jam 8 jerk saya dh bergerak menaiki kenderaan COMEL saya ke Putrajaya Sentral. Dari Putrajaya Sentral ke KLIA 2 saya menaiki KLIA Transit . Mudah kan ??? hehehe , saya x susahkan sesiapa dan saya boleh berdikari sendiri
Perjalanan dari KLIA ke KKIA mengambil masa selama 2 jam setgh . Sampai di KKIA, brother yang kami sewa kete tu dah pon tunggu . kami sewa kete MYVI 1.3 jerk . berbaloi2 rasenye . hahahahaha,

contact utk kereta sewa
ERWAN : +6010-9833719
MYVI utk 4 hari 3 malam : RM380.00

nampak x MYVI putih tu, tule kenderaan kami sepanjang di Sabah
sampai di KK jam dah pon 3.30 ptg, kedebak kedebuk, kami kuar dari KKIA jam 4 ptg .. sebenarnya kami dah plan malam pertama nk tido di Kundasang . Perjalanan ke Kundasang mengambil masa 2 jam dari KKIA . OTW ke Kundasang kami singgah di beberapa tempat untuk membeli makan malam dan sarapan pagi . kami sampai di Kundasang jam 7 mlm .

korang nampak x jam kat radio tu kol bape ? mase ni baru jam 6 ptg tapi ......... korang tgk lah sendiri, keadaan dah gelap , aku teruja sgt2 !!!! waaaaaaaaaa 
Hotel
J.Residence +6012 869 6969
Kami sewa Bilik 5B dgn jumlah harga semalam RM99.00

tempat sgt2 cantik, bilik air dinding kaca . hahahahaha . serious weh , mandi menghadap hutan n view gunung . mmg terbaik !! sejuk tahap gaban, suhu mencecah 16oC

view dari bilik kami . cantik kan ?? mase ni jam 0600 am
*alasan knp kami beli mkn malam di KK, sebab nye ctu kawasan kristian , mase otw ke Kundasang, aku nampak kain rentang DAGING BABI HUTAN SALAI kat gerai2 yang ade tepi jalan . kembang tekak makcik oiii !!!

hari kedua kami ke Kinabalu Park, Desa Cattle n Mari Mari Culture . saya cite next entry

erti sebuah kemaafan

kita membenci disebabkan kisah lalu yang pahit
hati sendiri merasa sedih sebab tak mampu nak lupakan
hati sendiri resah sebab tak mampu nak memaafkan

namun ...

kita memaafkan bukan bermakna kita dah lupa
kita memaafkan bukan bermakna segalanya tidak pernah berlaku
kita memaafkan sebab kita tak nak ada apa-apa lagi kaitan
cukuplah sekali
orang boleh kata apa saja, sebab mereka tiada di tempat kita
merasa derita yang pernah kita tempuhi, luka yang perit untuk dilupakan

kita memaafkan sebab kita sedar Allah itu ada,Dia yang maha adil
Dia yang cukup untuk memahami

pandangan manusia hanyalah pandangan luaran yang tidak cukup peka
untuk selami apa yang dirasai dan dilalui

kerana derita semalam, hari ini kita menjadi kuat dan belajar tentang kehidupan



- sallyalyaaqil -

Ya Allah, Permudahkanlah kami

22.03.2015 | 12:34 AM


Terlalu banyak cerita
Terlalu banyak kesedihan
Terlalu banyak duri
Dalam perjalanan ku sehingga hari ini

Muka setenang yang boleh
Tapi gelodak jiwa ????

Ya Allah, aku cuma mahukan yang terbaik untuk kebahagian aku dan anak2 aku ...
Alya dan Aqil adalah amanah dan anugerah yang amat berharga dan bernilai untuk aku ...
Bantulah dan permudahkanlah aku Ya Allah dalam membesarkan amanah mu ini ...

Terima Kasih Cinta

Bisikan rindu memanggil namaku
Dirikan coretan merebahkan naluri hatiku
Usah bimbang tentang aku
Ku selalu di sisimu
Hapuskan rasa ragumu
Ku cuma ada kamu
Tenang rasa hati
Pabila engkau muncul lagi
Terima kasih cinta
Kau buat ku bahagia
Tanpa jemu dan lelah
Terima kasih cinta
Pintaku satu saja
Jangan pernah berubah
Hanya kamu satu saja
Tiada yang kedua
Di mana pun engkau berada
Di sini masih cinta
Tenang rasa hati
Pabila engkau muncul lagi
Terima kasih cinta
Kau buat ku bahagia
Tanpa jemu dan lelah
Terima kasih cinta
Pintaku satu saja
Jangan pernah berubah
Cinta, anugerah Maha Esa
Kita corak, kita gubah, kita dirikan
Seperti impian yang kita kejari
Semoga bersama hingga ke akhir nanti
Terima kasih cinta, kita kan bersama
Terima kasih cinta, buat selamanya
Seperti impian yang kita kejari
Semoga kita bersama hingga ke akhir nanti
Tenang rasa hati
Pabila engkau muncul lagi
Terima kasih cinta
Kau buat ku bahagia
Tanpa jemu dan lelah
Terima kasih cinta
Pintaku satu saja
Jangan pernah berubah

sometimes it's better ...........

biar this picture cerita kan segala nya
 



NSN 09072014 1010AM