~semua cerita disini adalah cerita aku , alya dan aqil~

siapa aku ?
NUR SALIHAH BINTI NORDIN
ibu tunggal
bekerja di goverment sector bagi membesarkan 2 org cahaya mata

siapa alya ?
NUR ALYA SYAIRAH
anak perempuan aku yang kini berumur 7 tahun

siapa aqil
MUHAMMAD AQIL ANAQI
anak lelaki aku yang kini berumur 4 tahun

kebahagian aku kini hanya kami bertiga

saje sbb tgh buhsan

alhamdullilah, ari ni ari ke 25 aku berpantang... tinggal 19 ari je lg aku akan menjalani tempoh berpantang... tp sepanjang 25 ari aku berpantang nie, 2 kali aku demam panas... haiyooo... kali ke2 tu terus bentan... aku dh menggigil kesejukan... mcm2 leh jadi waktu dlm pantang nie.. takut aku... uhuhuhu ~

sejak aku baik dr demam panas kali ke 2 ni, susu aku terus merundum jatuh... klu dulu sekali pam, dpt mmg aku puas ati... tp skrg sekali pam dua2 belah dpt 3oz, klu byk pon 5 atau 6 oz... dulu sekali pam dua2 belah aku penah dpt sampai 9 oz... aku x tahu le sbb ape leh jadi mcm nie... skrg ni cube je mengepam mcm biase tp lebih kerap... harap nk bg aqil susu badan sampai umo 2thn, dipermudahknlah oleh Nya. ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

putera

Alhamdullilah, 12 May 2012 yg lepas saya selamat melahirkn putera yg dinanti ... syukur.ke hasrat illahi kerana mengurniakn sepasang anak dlm keluarga kami ...

Saya melahirkn putera kami secara pembedahan sama seperti kakaknya ... mungkin die jelas kakak eh keluar ikot tingkat kot ... ehehehe ...

Appoinment ngan doc pada 8 May , mengatakan jalan utk aku bersalin normal adalah sempit ... lg pon mase tu kepale beby blom sepenuhnya masuk ke dlm laluan utk bersalin normal ... doc suh aku tunggu lg sehingga 15 May ... tgk sama ada kepale dh ke bawah atau blom ... aku x bleh induce di sebabkn oleh parut bersalin luke lama dulu ... lg pon klu sehingg due date aku x bersalin , aku tetap akan czer gak ... andai kate klu aku dh sakit nk bersalin tp kepale beby x kebawah lg , aku tetap akan di czer ... pendek kate tok aku brrsalin normal adalah tipis ... so blk dr jumpe doc , aku ngan husband terus bincang dn akhirnye aku pilih utk czer sbb aku x nk sakit atas dn bawah ... ehehehe ... takut seh !!!!

Esoknye , aku tepon doc ckp nk bersalin czer , so terus decide tok di czer ari sabtu bersamaan 12 May 2012 , sempat gak lah aku selesaikan keje ku sblm bercuti panjang ....

Pagi sabtu , check in kat senawang specialist hospital , jam 10:20 pg , putera selamat dikeluarkn dari perut disaksikn oleh ayahnya sendiri ... alhamdullilah ... kol 11:10 pg aku dimasukkn ke dlm wad tuk direhatkan ... ari isnin aku dh check out dari spital ... pengalman dlm bilik bedah , nntlah aku citekn ye ... ;) sbb pengalamn nye sama je seperti org len yg bersalin czer ... uhuhuhu


Published with Blogger-droid v2.0.4

12 jam lagi ...

berdebarnye hati ini ... minta semuanya dipermudahkan ..... amin

yeay. ..

ari ni dh leh discaj oke ... doc ckp tgh ni leh blk dh ... mc sampai next monday !!!! yeay .... pastu de follow up check up monday ngan doc zul , selasa mlm ngan doc shukiman plak ... duet oh duet !!!!

warded kali ke 3


igtkn warded sbb nk bersalin tp sbb gastrik + cirit birit , kali ni lame sikit aku kene warded , doc ckp rehat satu hari kt spital , tp masuk hari ni dh 2 hari ...dh 5 botol air masuk dlm badan aku nie ... doc ckp aku kurang air ... tah bile nk bersalin pon aku x tahu ... sib baik dpt bilik single ... tp yg besh nye bkn nye aku tido atas katil tp suami aku ... aku lak tido atas kerusi malas :) ni sape yg sakit pon aku x tahu .... xoxo ... cepat lah keluar spital ... dh buhsan tahap gaban dh nie ...

perut merekah

mase pegi check up pagi tadi .. doc ade tanye ... aku sapu minyak ape kt perut ??? sbb nye walaupon dh masuk 9 bln , perut aku masih x nmpk merekah ...

alhamdullilah ... dari aku mengandungkn alya lagi , perut aku x de merekah , cume kat bahagian paha jerk lh ... walaupon dh bersalin , perut dh kecut , still x de merekah ... aku cite kt cni bkn nye nk menunjuk atau ape ... cume nk kongsi ngan korang ape yg aku amalkn ...
sepanjang mengandung , dr mula lg ... since dh tahu aku ni preggy , aku dh sapu minyak kt perut aku ... mase ank pertame dulu , aku sapu minyak zaiton ... lepas je mandi , mesti sapu ... ank ke 2 ni pon same gak ... tp ank ke 2 ni aku gune bio oil ... alhamdullilah , sama mcm ank pertame dulu , x de jugak kesan merekah ...
klu org ckp malas .. aku pon dlm kategori golongan pemalas gak ... sbbnya aku hanya sapu lepas mandi je ... so kawan2 selamat mengamalkn ... insya'allah , kulit x de kesan merekah walaupon selepas bersalin ... :)
x kisah lah , gune yg murah atau mahal , tp klu kite rajin sapu , insya'allah kesan merekah tu kurang ...

check up @ 35 weeks

selesai sudah check up @ 35 weeks ... x de masalah ape2 kali nie ... just check berat beby , air , uri & lain2 yg berkaitan ... so far sume berjln dgn lancar , next check up kat senawang specialist pada 08/05/2012 nnt ... mase tu doc nk tgk sama ada aku len bersalin normal atau tidak .. nk tgk kepale beby leh lepas bawah atau tidak ... hope sume nye berjln ngan lancar ....

edit

hasil karya adik aku ... model cik nur alya syairah ....

check up @ 34weeks. ..


update check up @ 34 weeks ....
sori le baru nk update ... pdhal skrg dh penghujung weeks 35 ... sok ade check up 35 weeks kt senawang specialist hospital ... :)
oke , blk pd cite or main story ... utk pertame kalinye , catitan check up di minggu ke 34 bertulisan hitam .... yeay !!!! sbb selalunye mesti merah kat kawasan hb tuu ... alhamdullilah hb aku dh naik ke 11 ... nurse x bising , doc pon x bising ... suke , suke ... :)
next week kene g hospital besar sbb nk check sama ada leh bersalin normal atau tidak , hope sumenye oke !!! dn dipermudahkn ....

cite PANAS ... pagi tadi dh rase sakit bersalin , tp on off je lg ... mungkin maen2 kot ... beby plak asyik keras je ... sesak nafas aku dibuatnye ... tp sampai skrg still sakit lg ... on off mcm tu le .. show pon x de lg ... sakit pon leh tahan lg ... ya allah permudahkan lh segalenya ... amin

hukhukhuk ~

ops ... cik somi masak tok mkn mlm r ... :)
walaupon nasi goreng , kire oke lah .. klu nk suh aku masak ... uish , x nk lah .. malas salah satu sbb .. sbb yg kedua , aku panas x terkate , ni tgh berpeluh2 nie .. padahal dh mandi ptg dh nie .. tgh dok bawah kipas sambil berkemban .. dasyat gile aku ngandung kali nie .. bdn pon dh melekit-lekit dh nie ...

oke nk g mkn dulu .. abg dh masak !!! kene ckp sedap ... :)

kepanasan !!!

keadaan skrg ni panas sgt2 .. aku yg mengandung ni berdouble2 panas nye ... x terungkap dgn kate2 ... ari2 dok ckp ngan beby , bile lah beby nk kua ... mama dh x tahan dh nie ... bkn x tahan bwk beby , tp x tahan ngan cuace skrg nie .. dok unah berkemban ngan kain batik je dh nie .. tu pon lencun gak ... sib baik keje tmpt aircon .. klu x , x tahu le keadaan aky mcm mane ...

it's true???

lihat ini ..... boboi kn ....

insya'allah jika diizinkn .... amin ....


chech up @ 33 weeks

alhamdullilah tadi check up , sume nye oke ...
kecuali .........
benda ni dari mule dh ade dh ... tp x de lah teruk sgt ... bg aku le .... tp 3 minggu lepas , aku ade pendarahan sikit ... igtkn perkare biase jerk ... tp pendarahan ni selang seminggu ... dh ckp ngan doc kera jaan .. die just ambik keterangan jerk ... pastu suh aku refer hospital hujung bln nie ... so tadi aku g jumpe doc kat spital swasta ... cite ngan doc tuu ... die check bawah , kate nye aku ade jangkitan kuman ... check uri , alhamdullilah uri dh kat atas ... so die rae pendarahan aku mungkin dari jangkitan kuman kat faraj ... skrg ni doc suh aku mkn antibiotik sementara sample keputihan aku anta ke lab ... 2 minggu lagi check up ... risau jugak aku ...
so tadi saje jerk google , ape effect die kt beby ... terkejut aki , bile bace beby leh kene jangkitan paru-paru yg teruk bile lahir nnt ... ya allah , ko lindungilah anak aku dari sebarang penyakit... semoga beby dlm perut dpt membesar dgn sempurna , sama2 membesar dgn kakaknya  ... amin , doakan saya ye kawan2 , moge anak dlm kandungan saya ni tidak ade ape2 jangkitan risiko ...

oh tadi scan lagi , nampak lagi yg beby dlm perut saya adalah boboi ... insya,allah ... sedang mencari nama yg sesuai supaya die boleh menjadi pelindung kepada kakaknya , dan menjadi seorang yg kuat pegangan agamanya ... serta menjadi seorg anak yg soleh .... amin

busy si ibu preggy

this week mmg busy gile ... penat x usah ckp le ye !!!!

sabtu ahad ni nk rehat kat umah sepuas puasnye ...

tgk schedule ... sok check up kat SALAM @ 10:00AM ..

setelah penat


hadiah dari opis ... ehehe ... aku pon cam x caye jerk !! sebenarnye ni bkn hadiah yg di beri terus tapi hadiah sementara , maksudnya selagi aku keje ngan lhdnm , nset ni kepunyaan aku k ... uhuhuhu ... horey !!! skrg dh de 2 nset bb ... tq ye lhdnm ... hilang penat aku 2 hari ni , mencari laptop tah mane diam nye ... besh gile , rase nk lompat2 ... wakaka ~

angry bird

oke , sblm aku nk melelapkn mata mlm nie ... nk story satu cite pasal anak dare aku nie ... skrg alya terlalu obses ngan angry bird ... ape saje yg ade angry bird confirm die nk beli ... sib baik le ayah ngan mama die nie , keje cop duet ... (susah payah cari duet , tukang abis si kecik kesygan !!!! ) latest jam angry bird , x tahu yg ke berape kali aku beli ...


barang angry bird yg alya ade ...
selipar 3 pasang ...
baju aku x tahu berape pasang ... ***x terkire sebenarnye
beg + dompet angry bird
bola angry bird ... (game die aku x tahu bape kali dh aku beli)


hospital





oke ni mase 1st time aku kene warded , sbb nye aku kene gastrik awal bln februari 2012 .. igtkn preggy x kene gastrik , rupenye org yg preggy lg senang kene gastrik .. sakit x usah ckp lah ye .. sampai muntah hijau oke !!! 6 botol air masuk kt badan aku nie .. taubat dh aku ... lepas tu terus aku jage mkn .. siap masak dr umah lg ... :)



ni kali ke 2 warded , hujung bln fenruari k .. dlm sejarah .. sebulan 2 kali aku warded .. kali ni warded sbb hb aku rendah 8.9 .. doc kat klinik kesihatan dh mare btol ngan aku .. so dok wad masuk ubat iron 2 kali .. satu hari satu kali , so total aku dok kt wad 2 hari .. ubat tu dh le pedih bile masuk dlm badan , peh tu effect die bile dh masuk dlm bdn .. panas x terkate .. ko mandi le 10 kali pon tetap gak berpeluh .. bayangkn aku tido , abis basah baju hospital , kipas kt syiling x rase langsung pdhal atas kepale aky jerk tuu ...
taubat seh , terus mkn ubat iberet ngan mkn sayur hijau , selain tu aky byk mkn buah kiwi gak !!!

kenangan mengandung ank no 2 nie ... yg 1st dulu sekali je masuk spital , time nk bersalin je .. yg ni berkali2 ...

gadget yaya



ni gadget terbaru alya , yg dipanggil game besar , klu ditanye sape beli , alya akan jawab mama belikn tok yaya ... kecik2 dh pandaikn ??? selalu berebut ngan ayahnye .. yg terpaksr mengalah mama eh jugak !!!

si pencuri yg kaya





nilah keadaan umah aku mase dimasuki pencuri januari lalu ... time ni lah laptop kesayangan aku hilang .. geram x igt !! tp yg paling sedey , set barang kemas aku dan alya pon turut same lesap .. yg paling aku ralat adalah , cincin risik , tunang , nikah , gelang batal air sembahyang pon turut sama hilang .. tu yang berminggu2 aku ralat tu .. skrg ni , leh r sikit .. mungkin bkn rezeki aku kot ... erm ... :(

nk beli bkn senang kn ?? x pe lah len kali ade rezeki aku kumpul lagi .. tp kali ni wajib pakai , x nk dh simpan kt umah ...

check up @ 32 weeks

ops baru nk update , ehehehe ~
sbb kali ni terlebey rajin .. alhamdullilah berat oke walaupon naik 3kg .. so total berat skrg 71kg ... gluppp !!! dpt ke aku turun ke berat yg asal ??? usaha tangga kejayaan .. lepas bersalin baru risau pasal ni k ...
HB 10.3 , erm .. oke lah tu .. sbb dh warded masuk iron dlm badan kan bln 2 ritu .. skrg ni byk makan buah kiwi ngan makan ubat iberet ... dh x nk masuk hospital dh .. panas siot badan masuk ubat tu ... x tahan !!!
tekanan darah oke , x de masalah ...
kaki bengkak ??? mlm jerk !!! tu pon klu siang jln x igt dunia ... nk buat mcm mane , dh keje pon juruteknik komputer kn ??? kene lah berjalan btolkn pc org ..
next appointment lg 2 minggu lg ... pehtu kene g jumpe doc kat hospital hujung bln 4 sbb dorang nk decide sama ada aku leh bersalin normal atau tidak , sbb ank yg 1st dulu czer , keluar gedabak besar !!!
appointment ngan private hospital lak , next week ... 07/04 , klu x minggu ni tp disebabkn ade kenduri kt kg , postpone next week ...

oke lah , nnt rajin update lagik .. tunggu cik abg check gigi ... :)

beza ...

insya'allah , preggy kali ni kami dpt beby boy plak .. jika di izinkn .. amin ...
mengandungkn ank lelaki dn perempuan ade beza ker ?? ye lah mase mengandungkn alya dulu , klu alya gerak2 dlm perut x de lah senak sgt .. tp skrg ni , ya allah tuhan je yg tahu .. klu dh bergerak tu langsung x reti nk dok diam ... sampai terkencing2 aku dibuat nye .. kadang2 tu sampai cirit birit .. ni sedang menaip pon die dok menari2 dlm perut ni ...
tp betol lah mase preggy ni adalah tempoh yg menyeronokkn .. walaupon pd mule nye mabuk x ingat , lepas dh masuk bulan terakhir nie plak , badan bertambah berat ... tp tu lah saat yg paling manis tok dikenang kn ??? :) walaupon mase tgh preggy ni , selalu doa , cepatlh anak aku ni kuar , mama x larat dh nk bawak .. tp tu lah yg kite rindu waktu beby dh kuar nnt ...

*** melalut waktu ptg2 nie ... nk buat keje dh malas , pinggang dh sakit2 nk ke sane sini ... sib baik ade pegawai yg tolong uruskn kemasukkn pc & printer baru ... klu mmg jenuh lah aku ... dgn perut boyot ni lagik kn ... ehehehe

dasar kedekut !!

baru nk updated blog kt opis .. dh transfer gambar dh kt pc ... sekali hq blog !!! alahai dorang nie ... nmpk nye kene tunggu blk umah ler .. tp gambar dlm ni x pat ler nk transfer le galaxy tab ... ni susah nye plak klu gune iphone nie ... aishhhh .....

new gadget! !!!

new gadget ... asalnye nk ipad ,tp samsung galaxy tab 8.9 pon jadi ler ... pic ank kt depan yg paling penting ... ehehehe ~

manemani cik somi di uiam


dolu kale. ..

lame gile rasenye aku x update blog ... rasenye since aku start preggy lg ... maklum le malas gile x ingat .. since aku dh ade tab baru ni , screen lg besar dr iphone ... kite tgk sama ada aku rajin atau x ... ehehehe ... :)


laptop aku jgn tanya ye ...dh diambil perompak bln januari lg ... nnt le ade mase aku cite kt cni ye ...

alya alhamdullilah dh pon berusia 3 thn pd 16/03 ari tu ... dpt gak aku buat sedikit doa selamat dan juga acare potong kek ...thank ye mk sbb sudi bantu ankmu yg tgh sarat nie ...

ok le , nk out dulu ... cik somi blom pulang lg nie .. jam dh kol 1pg nie ...

nite !!!!