~semua cerita disini adalah cerita aku , alya dan aqil~

siapa aku ?
NUR SALIHAH BINTI NORDIN
ibu tunggal
bekerja di goverment sector bagi membesarkan 2 org cahaya mata

siapa alya ?
NUR ALYA SYAIRAH
anak perempuan aku yang kini berumur 7 tahun

siapa aqil
MUHAMMAD AQIL ANAQI
anak lelaki aku yang kini berumur 4 tahun

kebahagian aku kini hanya kami bertiga

warded kali ke 3


igtkn warded sbb nk bersalin tp sbb gastrik + cirit birit , kali ni lame sikit aku kene warded , doc ckp rehat satu hari kt spital , tp masuk hari ni dh 2 hari ...dh 5 botol air masuk dlm badan aku nie ... doc ckp aku kurang air ... tah bile nk bersalin pon aku x tahu ... sib baik dpt bilik single ... tp yg besh nye bkn nye aku tido atas katil tp suami aku ... aku lak tido atas kerusi malas :) ni sape yg sakit pon aku x tahu .... xoxo ... cepat lah keluar spital ... dh buhsan tahap gaban dh nie ...

perut merekah

mase pegi check up pagi tadi .. doc ade tanye ... aku sapu minyak ape kt perut ??? sbb nye walaupon dh masuk 9 bln , perut aku masih x nmpk merekah ...

alhamdullilah ... dari aku mengandungkn alya lagi , perut aku x de merekah , cume kat bahagian paha jerk lh ... walaupon dh bersalin , perut dh kecut , still x de merekah ... aku cite kt cni bkn nye nk menunjuk atau ape ... cume nk kongsi ngan korang ape yg aku amalkn ...
sepanjang mengandung , dr mula lg ... since dh tahu aku ni preggy , aku dh sapu minyak kt perut aku ... mase ank pertame dulu , aku sapu minyak zaiton ... lepas je mandi , mesti sapu ... ank ke 2 ni pon same gak ... tp ank ke 2 ni aku gune bio oil ... alhamdullilah , sama mcm ank pertame dulu , x de jugak kesan merekah ...
klu org ckp malas .. aku pon dlm kategori golongan pemalas gak ... sbbnya aku hanya sapu lepas mandi je ... so kawan2 selamat mengamalkn ... insya'allah , kulit x de kesan merekah walaupon selepas bersalin ... :)
x kisah lah , gune yg murah atau mahal , tp klu kite rajin sapu , insya'allah kesan merekah tu kurang ...

check up @ 35 weeks

selesai sudah check up @ 35 weeks ... x de masalah ape2 kali nie ... just check berat beby , air , uri & lain2 yg berkaitan ... so far sume berjln dgn lancar , next check up kat senawang specialist pada 08/05/2012 nnt ... mase tu doc nk tgk sama ada aku len bersalin normal atau tidak .. nk tgk kepale beby leh lepas bawah atau tidak ... hope sume nye berjln ngan lancar ....

edit

hasil karya adik aku ... model cik nur alya syairah ....

check up @ 34weeks. ..


update check up @ 34 weeks ....
sori le baru nk update ... pdhal skrg dh penghujung weeks 35 ... sok ade check up 35 weeks kt senawang specialist hospital ... :)
oke , blk pd cite or main story ... utk pertame kalinye , catitan check up di minggu ke 34 bertulisan hitam .... yeay !!!! sbb selalunye mesti merah kat kawasan hb tuu ... alhamdullilah hb aku dh naik ke 11 ... nurse x bising , doc pon x bising ... suke , suke ... :)
next week kene g hospital besar sbb nk check sama ada leh bersalin normal atau tidak , hope sumenye oke !!! dn dipermudahkn ....

cite PANAS ... pagi tadi dh rase sakit bersalin , tp on off je lg ... mungkin maen2 kot ... beby plak asyik keras je ... sesak nafas aku dibuatnye ... tp sampai skrg still sakit lg ... on off mcm tu le .. show pon x de lg ... sakit pon leh tahan lg ... ya allah permudahkan lh segalenya ... amin

hukhukhuk ~

ops ... cik somi masak tok mkn mlm r ... :)
walaupon nasi goreng , kire oke lah .. klu nk suh aku masak ... uish , x nk lah .. malas salah satu sbb .. sbb yg kedua , aku panas x terkate , ni tgh berpeluh2 nie .. padahal dh mandi ptg dh nie .. tgh dok bawah kipas sambil berkemban .. dasyat gile aku ngandung kali nie .. bdn pon dh melekit-lekit dh nie ...

oke nk g mkn dulu .. abg dh masak !!! kene ckp sedap ... :)

kepanasan !!!

keadaan skrg ni panas sgt2 .. aku yg mengandung ni berdouble2 panas nye ... x terungkap dgn kate2 ... ari2 dok ckp ngan beby , bile lah beby nk kua ... mama dh x tahan dh nie ... bkn x tahan bwk beby , tp x tahan ngan cuace skrg nie .. dok unah berkemban ngan kain batik je dh nie .. tu pon lencun gak ... sib baik keje tmpt aircon .. klu x , x tahu le keadaan aky mcm mane ...

it's true???

lihat ini ..... boboi kn ....

insya'allah jika diizinkn .... amin ....


chech up @ 33 weeks

alhamdullilah tadi check up , sume nye oke ...
kecuali .........
benda ni dari mule dh ade dh ... tp x de lah teruk sgt ... bg aku le .... tp 3 minggu lepas , aku ade pendarahan sikit ... igtkn perkare biase jerk ... tp pendarahan ni selang seminggu ... dh ckp ngan doc kera jaan .. die just ambik keterangan jerk ... pastu suh aku refer hospital hujung bln nie ... so tadi aku g jumpe doc kat spital swasta ... cite ngan doc tuu ... die check bawah , kate nye aku ade jangkitan kuman ... check uri , alhamdullilah uri dh kat atas ... so die rae pendarahan aku mungkin dari jangkitan kuman kat faraj ... skrg ni doc suh aku mkn antibiotik sementara sample keputihan aku anta ke lab ... 2 minggu lagi check up ... risau jugak aku ...
so tadi saje jerk google , ape effect die kt beby ... terkejut aki , bile bace beby leh kene jangkitan paru-paru yg teruk bile lahir nnt ... ya allah , ko lindungilah anak aku dari sebarang penyakit... semoga beby dlm perut dpt membesar dgn sempurna , sama2 membesar dgn kakaknya  ... amin , doakan saya ye kawan2 , moge anak dlm kandungan saya ni tidak ade ape2 jangkitan risiko ...

oh tadi scan lagi , nampak lagi yg beby dlm perut saya adalah boboi ... insya,allah ... sedang mencari nama yg sesuai supaya die boleh menjadi pelindung kepada kakaknya , dan menjadi seorang yg kuat pegangan agamanya ... serta menjadi seorg anak yg soleh .... amin

busy si ibu preggy

this week mmg busy gile ... penat x usah ckp le ye !!!!

sabtu ahad ni nk rehat kat umah sepuas puasnye ...

tgk schedule ... sok check up kat SALAM @ 10:00AM ..

setelah penat


hadiah dari opis ... ehehe ... aku pon cam x caye jerk !! sebenarnye ni bkn hadiah yg di beri terus tapi hadiah sementara , maksudnya selagi aku keje ngan lhdnm , nset ni kepunyaan aku k ... uhuhuhu ... horey !!! skrg dh de 2 nset bb ... tq ye lhdnm ... hilang penat aku 2 hari ni , mencari laptop tah mane diam nye ... besh gile , rase nk lompat2 ... wakaka ~